Info 4Eltje Doddema:

  • streektaalzanger
  • tekstschrijver
  • componist
  • streektoaltwieteroar

Winnaar K. ter Laan prijs 2002

DvhN

Muntendam – De K. ter Laanpries van de stichting ’t Grunneger Bouk is dit jaar toegekend aan Eltje Doddema uit Harkstede. Doddema, in het dagelijks leven locatiedirecteur van de openbare basisschool Driespan in zijn woonplaats, is bekend geworden als zanger van door hemzelf geschreven liedjes in het Gronings. Sinds 1991 verschenen zes solo-cd’s van hem.

De stichting ’t Grunneger Bouk noemt Doddema ‘een echte liefhebber en stimulator van het Gronings’. ”Hij weet dat de streektaal samen met het landschap en de monumenten deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed en draagt daarom zijn liefde voor die taal bij groot en klein op meerdere manieren uit”, aldus de stichting.Doddema treedt niet alleen op als zanger, maar geeft ook al jaren les in het Gronings. Daarnaast maakt hij lespakketten en lesbrieven en is hij de samensteller van Toverbalen – het Grunneger Ketaaiertje, een Gronings lesprogramma voor basisscholen. 

De K. ter Laanprijs, die bestaat uit een oorkonde en een geldprijs van 750 euro, wordt op 4 oktober aan Doddema overhandigd in Theater Geert Teis in Stadskanaal.

Uitgebrachte CD’s

Aibels mooi  Ains wat aans  k_mag_1   Op eigen kracht Veur aaid  Zoaleg Midwinter  Zoveul Vertellen