Buurman Jan – snel

“Hest schiere kovviekopkes. En t bloummotief op dien toavelklaidje mit dat blaauwrood raandje derom paast ter ook persies bie. Boetendes, dien kouschietengruine gedientjes mit knarriegele streepkes maggen der ook wezen.”

Ik keek buurman Jan stomverboasd aan. “Wat is der mit die loos,” vruig k verwonderd. “Vanwoar aal dij aandacht veur mien interieur en diggelwaark?”

“Nou kiek”, zee buurman Jan, “mien Griet drokde mie van de weke t nijsblad onder de neuze. En doar ston in dat leugenoars kört van stof binnen. As n leugenoar wat over t verleden vertellen mout dut hai dat t laifst zo kört en bondeg meugelk. Want alles wat je zeggen kin n aander ja kontroleren. Mien ol opa zee vrouger aaltied: mit alles woarover je lullen mout je joen hazzens ook vullen.”

“Din maggen wie as noorderlingen wel oppazen,” zee ik. “Dij stoan der ja om bekìnd dat ze gain woord teveul bruken.”

“Krek,” ging buurman Jan wieder. “Doarom bin k mie nou aan t bekwoamen in gedetaillizeerd vertellen.”

“Gedetailleerd,” verbeterde ik.

“Dat zee ik,” zee buurman Jan. “Kiek, ik mos guster even noar de Super veur n bosschopke. Mor dat duurde wat langer as normoal. Bie de kassa haar Diene Kwak weer alle tied om over heur Tammo’s kaalknoagels uut te waaiden. En dou begon ze ook nog over heur zinkens in t lief. Dus dat duurde twij körten, twij langen. Inmiddels kwam de drok in mien bloaze atmosferisch in t rood. Dus dou bin k doar even noar t toilet wèst. Mor goud, ik was aal mit aal wat langer vot as normoal.”

“Tja, n noodstop kost tied,” gooide ik der even tussendeur.

“Doe kinst t waiten,” regeerde buurman Jan wat toesterg. “Mor goud, dou k te loat thuus kwam von mien Griet doar netuurlek wat van. En dou zag zai opains dat mien snel open ston. Zai vruig mie hou of dat zat. Zai haar volgens mie wat hallusitoatsies over de veurdailen van mien goddelk liggoam. Of ik last haar van veurjoarsjeuk wol zai waiten. ‘Vergeten’ zee ik kört en krachteg. Nou en dou begon mien Griet over dat artikel en vruig ze mie t hemd van t lief. Zai wol zulfs waiten wat veur kleur pleedeksel ik omhoog en omdele doan haar. Mor ja, ik kon over t sanitair in de Super gain details vertellen vanzulf. Wèl let doar nou op. Ik nait. Kiek, om in t vervolg achterdocht te veurkommen goa k mie nou overaal detaillistisch oriënteriteren.

Kom, ik goa gaauw weer noar mien Griet. Ik wait nou ja wat details over dien keuken. Tjeu!”

Buurman Jan ging op huus aan. Hai kontroleerde in de loop nog even of zien snel dichtzat.

Ain ding was zeker: de woarhaid achterhoalt de leugen, ook al is dij nog zo snel…….

Een gedachte over “Buurman Jan – snel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.