Buurman Jan – man

“Kovvie?” De vroage was overbodeg mor in de sleur dou je wel ais wat ja.

“En kouke,” zee buurman Jan. “Joa, lekker, k bin der aan tou. Mien Griet en ik binnen guster even noar swoagertje Tjapko en zien vraauw wèst. Dij haren n lutje potje kregen. Dou wie aanrieden kwamen zagen wie in heur veurtoene n grode opbloasschilderspalet stoan. Ik wos nait aans as dat ter bie zoksoort gelegenheden n opbloaspobbe stoan zol zodat je zain konden van welk geslacht t noageslacht is. Mor hier konden wie gain sokkeloa van moaken.”

“Tja, t is zo karneval. Dij waren vast al mit de veurberaaidens bezeg,” zee ik.

“Heb de gugel der mor mit,” zee buurman Jan. “Mor goud, wie waren slim benijd wat of t worden was en hou de noam wezen zol. Nou ik kin die dit zeggen: t kind mag t zulf kaizen. Tjapko en zien vraauw spreken dij boksemschieter vanòf t begun bie toerbeurt aan mit Nowa, Nona, Nanno of Nora en ook nog mit of zunder “h”. Kiek, op t mement dat t potje zien aigen noam meermoals zulf zegd het wordt dat hom.”

“Tja, wat mout ik doar nou van vinden,” zee ik.

“Dat zeg ik,” zee buurman Jan. “Mor dat is t ainege nog nait. t Kind mag ook zulf kaizen wat veur gender of e wezen wil. Zo kin dij op d’aine dag as jonkie in de zandbak speulen en op d’aandere dag as wichie in de knuterhörn. Mor t mag ook ain van d’aandere keuzes worden. Dij van lhbt-qrst….

Zolst denken dat t nijmootse fratsen binnen. Nou vergis die nait. Der lopen meer zulfbenuimde letters rond as dat wie denken. Tja en wat krieg je din op n duur? n Gendercirkus mit lu dij bieveurbeeld n wereldberoemd teneelstok van Boris Becker nait bie heur op teneel hebben willen.”

“Samuel Beckett,” zee ik. “Boris Becker speulde tennis.”

“Dat zee ik,” zee buurman Jan. “Mor nog even over dat teneelstok, ja. Doarin speulen ìnkeld mannen, dus konden dij audietsie doun vanzulf. Mor n theoaterpergrammeerpief vindt dat vraauwlu ook aan d’audietsie dailnemen haren most. Man, man, man, t zal mie niks verboazen as der bie de geboorte van dij snokkel ook zo’n opbloaspalet in toene stoan het. Want as joe dat as lutje poppie overkomt hol je der n trauma aan over. En lu mit n trauma doun soms roare dingen. Nog even en ale schilderijen van Vermeer, woar ìnkeld n vraauw op staait, kommen op de braandstoapel. Net as ale geluudsdroagers van de nait deur n rechter veroordeelde Marco Borsato.

Mien Griet zee guster nog tegen mie: kunst en t vrije woord worden zo stoadegaan vermorzeld deur de tentoakels van extremisten en intoleranten. En de meerderhaid kikt swiegend vot of loat t gewoon gebeuren uut angst veur duvelse beulen en heur trawanten. Joa, mien Griet het ter wel kiek op. Mor vertel dat mor nait verder en zet t veuraal nait op Facebouk. Aans krigt zai dammeet ook nog doodsbedraaigens.

Mor kom, ik goa weer noar heur tou. Ik mout ja nait te laank votblieven. Aans mout ik ook nog audietsie doun. Tjeu.”

Buurman Jan ging op huus aan. Ain ding was zeker:

hai ston as n man achter zien Griet……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.