Buurman Jan – gruin

Hest t ook lezen? Gemainte Grunnen wil zien inwoners in dailauto’s stoppen.”

“Ik heb t lezen,” zee ik. “Mor zol ik die eerst even volstoppen mit kovvie en kouke?”

“Doar zeg k gain nee tegen,” zee buurman Jan. “Mor wat Stad betreft, ja.

De stadsbobo’s goan der vanuut dat t inwonertal gruit en der din aal meer auto’s biekommen. Ze willen dat lu doarom in huurauto’s stappen en dij mit mekoar dailen. t Is weer ain van dij dure gruine-rakker-plannen dij de gewone man op n duur uutslót van t openboare leven. Boetendes willen ze t uutbesteden aan kommersiëlen. Nou din wait je t wel. Zo’n dailauto wordt op n duur veur de gewone man onbetoalboar.”

“As t net zo gaait as mit zörg, gas en stroom konst wel ains geliek kriegen,” zee ik.

“Nou, ik zeg die dit”, ging buurman Jan verder, “t is niks veur mie. Ik stap nait in n dailauto. Man, je zollen mor aine kriegen vol deo- of klonjewaalm omdat ter net n snokkel of doedel uutstapt is. Aine dij stonk as n ulk.”

“As n bunzel, dus,” zee ik. Ik kin mie nog n veurstellen herinnern in t Geert Teis woar k achter n stinkerd zat. Dat was inderdoad gain pretje.”

“Dat zeg ik,” zee buurman Jan. “Waist wel wat t perbleem is? Der zitten veul teveul lu op t verkeerde stee, benoam bestuurders. Dat aantal nemt aal meer tou mit as gevolg dat ter aal meer managementloagen biekommen. Zo’n bobo aan de top wrift zok din elk moal weer in d’handen omdat der onder hom of heur n mitlopertje aansteld is. Dij plucheplakkers goan din weer wat loonschoalen omhoog. Je mouten ja meer verdainen as joen ondergeschikten. Nee, d’oplözzen zit m nait in dure stokpeerdjes en onrealistische ideoalen. Doar stikken wie zo stoadegaan in. Doarom is der ook zoveul stikstof.

Waist wat d’oplözzen is? Gewoon minder mìnsen. En veuraal nait op n kloetje. Ons laand mout planologisch hail aans inricht worden. Je mouten de lu hail aans verdailen over t laand. Mor goud, wel bin ik.

Kom, k goa weer noar mien Griet. Wie gaon even aan de rit in onze aigen dailauto: onze Lada de Luxe. Ik wor zo 70 en mien Griet wil mie doarom wat schiers kopen. Tjeu!”

Buurman Jan trok deure achter zok dicht en ik docht: hai het geliek. Aal dij stadse fratsen worden op n duur bruinusten vol kriminaliteit. t Kreëren van gruine iemenusten löst de perblemen nait op. Mor bestuurders schienen geern in aandermans ongelok te gruien. Man, de kop zol joe der ja sangen van worden.

t Wordt mie in elks geval aal mit mekoar gruin genog….

2 gedachtes over “Buurman Jan – gruin

  1. Eltje,

    Ik bin dounde mit spreukenklender 2024 en dien eerste biedroage ‘Blaauwe moandag’ heb k verkontjed. Kinst me dij nog eekes sturen? Groutnis

    Fré

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.