Buurman Jan – Snöt en kwiele

“Wat is t toch n boudel nait? Elke dag weer bliekt dat ter op onze oardkloot vrumde kostgangers ronddolen. Zulfs in de locht binnen der lu dij t benul goud in toeze hebben. Per joar schienen n lutje doezend passagiers veur overlast te zörgen.”

Buurman Jan haar de stoule nog nait ains waarm of hai was nog veur d’eerste slok kovvie al van wale stoken.

“Waist wel woar dat van komt? Van voetbal. Onderzuik het uutwezen dat je deur t koppen joen hazzens beschoadegen kinnen. En wel dusdoaneg dat joen geheugen doar loater slim van te lieden het. t Is doarom ook ja nait roar dat aal meer lu de wereld aankieken veur n doedelzak. Sommegen schienen zulfs op jonge leeftied al in oapen te muteren. Heur klimgedrag kin je wekelks bewondern in en rond de voetbalvelden.”

“Inderdoad,” zee ik. “t Is soms bie de baisten òf.”

“Dat zee ik,” vervolgde buurman Jan. “Din hejje ook nog de kategorie aandachtstrekkers. Lu dij der alles aan doun om op te valen en in t nijs te kommen. Dat volk blinkt uut in negatief gedrag. Desondanks besteden de media der veul tied en ruumte aan. Dörmse twijbainers kriegen zo bekìndhaid. De media denkt dat normoale lu doar op zitten te wachten. Nou, ik kin dij slagroomtoartsmieter, dij de Mona Lisa verhinneweren wol, wel missen as koespiene. Mor nee hor, zo’n haalfwieze komt prominent in t nijs. In wezen is t netuurlek bedruifd dat veur veul lu dizze idioterie amuzement is. Ze deurzain bliekboar nait dat ze aal emo-hunkernd versloafd roakt binnen aan snöt-en-kwiele-tv. Kom, ik goa noar mien Griet. Dij was net ook aan t snöttern. Ze was siepels aan t snibbeln veur n prane hachee. Tjeu.”

Buurman Jan haar toch wel n slim realistische kiek op de emootsionele toustand van de mìnshaid. Quasimodo was der doudestieds hail aans langskommen. Bie hom was der sproake van echte tragiek. Doarbie kwam ook nog ains dat hai van dichtbie de klokken luden heurde en dat hai zeker wos woar de klepels hongen…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.