Toeterij

Waiten ie nog dat buurman Jan veurege weke vertelde over Vraizen dij stok vergrèld waren omdat ze kontainers kregen hebben mit swientjeroze deksels? Nou hol joe vast: ook joen kontainerriege wordt binnenkört uutbraaid.

t Kin netuurlek ook wappieteuterij wezen, mor der goan tussen mien oren verhoalen rond dat elk n pikswaarde kontainer krigt dij glimt as n hondekeudel in t duustern. Dij is derveur om elke dag verplicht joen ekologische voutòfdrokken in te stoppen. Elk moal as de deksel open gaait en weer dichtklapt gaait ter n toeter.

t Geluud holdt in eerste instantsie n haalve menuut aan. Dij toeter begunt mit n haile hoge pieptoon dij je mor zuneg heuren kinnen. Mor noar gelang der meer inkomt wordt de toon aal leger totdat e aldernoarst hinderlek aanwezeg is. t Gebrom van n waarmtepombe is der niks bie. En des te meer voutòfdrokken der in kommen, des te langer gaait de toeter. In t uterste geval blift e loeien totdat de kontainer weer leegd wordt. En dat is, ook in eerste instantsie, ain moal in de moand.

En omdat joen haile stroade, wiek en dörp zo’n “klimoattoeter” bie huus het, baauwt t geluud zok op tot n geluudswale dij der wezen mag. Joen oren begunnen op n duur te toeten en d’hazzens goan joe trillen as n ruske. En dat is volgens zeggen n male gewoarworden. Mennegain zal geregeld jammern: “Mien laive toetpot.”

Mor dit is nog nait alles. Buurman Jan vertelde guster dat ter zulfs plannen binnen veur n kompleet deurzichtege kontainer. Dij is der volgens hom veur om doar verplicht joen doagliekse CO2-uutsteut in te stoppen. Dat gaait automoatisch via n vermikkie dij elk implanteerd krigt. “En dit is nait uut de locht grepen”, zee hai der hail dudelk bie.

“Woarom bruken ze doar ainglieks deurzichtege kontainers veur?” wol ik waiten.

“Nou, omdat alles wat nait volledeg deurgrond wordt volgens sommegen glashelder is,” zee buurman Jan.

Körtom: dudelk is dat t uutvoeren van klimoatmoatregeln in ain toetmèm deurgaait.

t Zit aal in de locht…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.