Buurman Jan zat mit oranje vegen op zien neuze en wangen aan de keukentoavel te wachten op zien kop kovvie. “Dat is mie slim tegenvalen. Aal deur de knijen, daip veurover en mor kwastjen”, stìnde hai.

“Hou dat zo. Hest de plinten vaarfd?” vruik ik.

“Nee man. Ik heb mien banden van mien Lada de Luxe mit trekhoake net even oranje vaarfd. Dat is alvast veur volgende weke zundag. Din broezen de Formule 1 bolides rond deur de dunen van Zandvoort. Ik was lèstdoags bie de Action en heb mie wat potten vaarve mitnomen. Gele, rode, widde, blaauwe en oranje. Ik rie vanòf vanmörgen op oranje banden.”

“Nou, dat heb k ja nog nooit heurd”, gooide ik der even tussendeur.

“Tja, je binnen loos of je doun asof. En ik bin t,” zee buurman Jan. “Ik heb ter zulfs studie van moakt, van dij baandjederij. As k smörgens uut bèrre stap en mien Griet ligt nog te knorren din kiek ik vot even uut t roam. Ik wait din welkse kompount, ja ja, dat heurst goud: kompount dus, welke ik bruken mout om t zomor ains even te zeggen. Je mouten de banden ja aanpazen aan d’omstandegheden. Bie de Formule 1 bruken ze ook verschillende soorten. Je hebben bieveurbeeld sofs, supersofs, miediums, wets en de voelwets. En elk het zien aigen kleur moust waiten. Hou zachter de baand, hou meer dij aan de weg plakt en hou meer snelhaid ik din hebben kin.”

“Oh, en as dien Griet din al in t ìnde is om mit die uut toeren te goan, wat dust din?” vruig k nijsgiereg.

“Och dij vaarve gaait ter nogal makkelk òf. Even d’hogedrok derop en t is vot. En wat mien Griet betreft: mit heur rie ik gewoon op swaarde banden”, zee buurman Jan toesterg. “Kiek, mit heur noast mie heb ik gain teller neudeg en din is mien bochtenwaark ook volgens de regels. Mien Griet is noamelk slim zulfstandeg. Dij vervangt ongevroagd mien navigoatsie. Zai het de revel gain mement dicht. Der is doarom ook gain reden om op aandere kompounts te rieden en om mien riegedrag aan te pazen. Nee, din is “standoard” de moat.”

“Joa, joa, mor ehh…… dien vaarve is dus nait wottervast”, maarkte ik op. “Doe most ainglieks allweather vaarve bruken. Doar hejje veul langer plezaaier van.” En ik docht aan d’eerste dag dat zien Griet hom din overlopen zol tiedens zien òfspoiterij.

“Tja,” docht ik, Buurman Jan en zien Griet hebben din wel n band mor zai legt hom wel goud aan banden…….”