Bekopen

“Hest t al heurd? De vraauw van bakker Potjer is vanwege heur ongeschikthaid veurzitster worden van de knienefokverainen. Ze haren n nije veurzitter neudeg en omdat tegenwoordeg elk gelieke kanzen hebben mout is de veurkeur uutgoan noar aine zunder ervoaren. t Zol wel wezen omdat t n kloetenstamper is mit n bek as n scheermes. As je dij tegenkommen kin je der nait omtou.” Buurman Jan zat nog mor net aan de keukentoavel of hai schoot al uut zien slovve.

“Paas mor op mit zoksoort toal”, zee ik veurzichteg. “Tegenwoordeg spinhak je zo mor aan digitoale schandpoalen. Der binnen aal meer verongeliekte zulfbenuimde geliekgerechtegden dij lange tonen hebben. Doar trap je hail makkelk op.”

“Om mie binnen t geliekgerechtegde zulfbenuimde verongeliekten”, zee buurman Jan vergrèld. “t Kin mie niks schelen as aine n man, n vraauw, bibi-seksuail of nog aans LHBTQIA+ is. Om mie bruken ze t haile alfabet. Kiek, mien Griet is mien Griet. Aandere lu huiven nait te waiten dat zai ooit budgetneutroal op n bepoald stee bieplemuurd is. Zai kin t zulf mit de neuze wel aanwiezen, mor doar loop je toch nait mit te koop, man. Mor ja, der binnen lu dij mit heur balen en borsten de maarkt opgoan. Nou, veur mie huft zokswat nait. Hier nait en transgunder ook nait. Loat elk mor in zien aigen weerde. Kiek, mien mainen is dat, as je joe verongeliekt opdringen, je zulf d’indrok wekken dat je aans binnen.”

Buurman Jan nam nait ains tied veur n slok kovvie. Hai revelde aan ain stok deur.

“Man, de wereld is ja n gekkenhuus aan t worden. Artikel 1 van de grondwet gaait ook nog op de schobbe. Doar komt “seksuele geoardhaid” en “handicap” nog bie. Woarom? Nou, dat zol n bevestegen en verankern van d’akseptoatsie en emansipoatsie van mìnsen mit n funksionele bepaarken en de gelieke behandeln tussen hetero’s en homo’s wezen. Nog even en ze leggen mien Griet ook nog in de wet vast. Dij is ook biezunder. Kom, ik goa noar huus. Tjeu.”

t Was dudelk: buurman Jan zat ter vol van.

Faait is dat zo’n mainen lu aal voaker de kop kost. Mor, in wezen haar hai geliek. In Artikel 1 van de Grondwet staait al dat diskriminoatsie “op welke grond din ook” nait toustoan is. t Perbleem lös je nait op mit extroa woorden, zinnen en formulerens in de grondwet. t Zit m in t wegkieken, t nait stravven en t nait handhoaven. Körtom: gain lik op stok!

Zeker is: bie veul lu zit t fout tussen d’oren, in t benul, in d’oard, in t gedrag en in de kultuur. Wollege teksten lözzen dat nait op.

Mien ol opoe zee vrouger aaltied: loat je t nou lopen, mout je t loater bekopen……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.