Herstellen

Guster kregen wie bericht van buurman Jan. Hai en zien Griet waren over n week of wat 47 joar n stel en dat wollen ze geern soamen mit ons vieren. Zien Griet haar via AliExpress n pruddelsteltje besteld. Wie waren din ook nuigd veur wat fonduutjederij. In t appje ston dat zai nou ja nog in de gezegende omstandegheden verkeerden as steltje bie n kander te wezen. Mit aal dij viruzzen van tegenwoordeg wos je ja nait of je mörgen t licht wel weer zain zollen.

Ik mos dou denken aan mien grootollen. Dij haren vrouger ook n stel. n Petreuliestel. Zulfs drije. n Ain-, n twij- en drijpitter in de kleuren gruin en beige en blaauw. Mien opa haar n reputoatsie opbaauwd as kousiedraaier. Dat was sekuur waark, omreden as dij der te ver uutstak din kreeg je n dikke swaarde kwaalm. Mor as e goud òfsteld was din konnen de kabbenoadjes en sekoadelappen der urenlaank op suddern.

Dat was nog in de tied dat, as ain gain roaden hebben wol, t op stellen slepen mos. Dat verwiet kreeg je as je nait noar road luusterd haren en je t din bezoeren mozzen.

Hou din ook: mien opa was nogal handeg. As de kedde van mien koegeltjeblaauwe fietse deròf lopen was din ging k even noar hom tou veur t herstel. Dat dee e mit laifde en t kostte mie niks. As ain van de klözzen van mien stelten kepot was din herstelde hai dij. Mor ook din was der gain sproake van herstelbetoalens. “Geld moakt nait gelokkeg,”zee e aaltied. “t Moakt meer kepot as dat ter gouds van komt.”

Ik herinner mie nog dat hai ooit ais vertelde dat d’achter-achterneef van n achternicht van de swoager van oompie Lammert ooit ais t segebokje van zien buurman mit n hondekare doodreden haar. t Was doudestieds nait ongewoon. Elke tied het ja zien schiere mor ook zien duustere kaanten. Mor nou haar n noazoat van dij buurman n schoadeclaim indaind bie alle levende noazoaten van de femilie van dij achter-achterneef. Hai was n emootsioneel wrak omdat hai de dood van t segebokje gain stee geven kon.

Mien opa haar slim meelieden mit dij noazoat. Mor hai kon mit zien twij rechterhanden t segebokje ook ja gain nij leven inbloazen. Ik main mie nog te herinnern dat ter bie dij achter-achterneef ook nog sproake was van genougdounens, hoat, wroakgevuilens en herstel van gekwetste eer. t Haar ainglieks niks mit dat segebokje van doun, mor de snokkel docht op dij menaaier zien handen opholden te kinnen.

Traauwens: buurman Jan ook twij rechter handen.

t Kon mien opa wezen…..

PS

Nou mor hopen dat t pruttelsteltje op tied uut China arriveert. Och, aans hebben wie nog wel n magnetronnechie stoan….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.